HELLAS TV & RADIO NEWS

Monday, March 19, 2007

ERT digital

Με τα νέα ψηφιακά κανάλια η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση πρωτοπορεί και βάζει τα θεμέλια για τη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα στη χώρα μας. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης, που πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική. Κύριο μέλημα είναι να εξασφαλιστεί, γρήγορα και ομαλά, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής μετάδοσης απαντώνται στον τρόπο παραγωγής – δημιουργίας και εκπομπής του τηλεοπτικού σήματος. Στην αναλογική, το τηλεοπτικό σήμα φτάνει από το στούντιο στον πομπό, κι από εκεί στο δέκτη, χωρίς να έχει υποστεί διαφοροποιήσεις ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση το σήμα υφίσταται ψηφιακές διεργασίες. Κωδικοποιείται, συμπιέζεται και επιτρέπει να ενσωματώνονται σε αυτό υπηρεσίες: EPG (Electronic Program Guide - Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος), επιλεγόμενοι υπότιτλοι σε περισσότερες της μίας γλώσσες, πολυκαναλικός ήχος, δυνατότητα παρέμβασης σε ζωντανή εκπομπή, κ.λπ.

Τα πλεονεκτήματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι:
+ Καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. Με τη συμπίεση MPEG2 και το στερεοφωνικό ή πολυκαναλικό ψηφιακό ήχο δεν υπάρχουν θόρυβοι, παράσιτα και θολή εικόνα.
+ Βελτιωμένη λήψη. Το μειονέκτημα, στην αναλογική τηλεόραση, των ανακλάσεων του σήματος (το γνωστό στους τηλεθεατές ως «είδωλο», που δημιουργεί παραμόρφωση της εικόνας), στην ψηφιακή μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Τα ανακλώμενα σήματα προστίθενται στο αρχικό και λειτουργούν με αθροιστικό τρόπο, εξαλείφοντας έτσι το φαινόμενο του «ειδώλου». Στην αναλογική τηλεόραση όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση του πομπού από το δέκτη τόσο το σήμα αποδυναμώνεται, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται «χιόνια» στην οθόνη.
+ Πολλά προγράμματα από μία συχνότητα/κανάλι. Λόγω της συμπίεσης του σήματος, στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση του φάσματος συχνοτήτων. Στην αναλογική, μόνο ένα πρόγραμμα μπορεί να εκπέμπεται από κάθε ένα κανάλι στην επίγεια ψηφιακή μπορούν περισσότερα. Στο κανάλι 48, όπου μέχρι πρότινος λαμβάναμε το πρόγραμμα της ΕΤ1, σήμερα βλέπουμε τέσσερα διαφορετικά κανάλια (πρίσμα+, σπορ+, σινέ+ και ΡΙΚ).
+ Αμφίδρομες υπηρεσίες. Η ψηφιακή τηλεόραση δίνει τη δυνατότητα στον τηλεθεατή να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του προγράμματος, με κύρια τεχνολογικά χαρακτηριστικά τη διαδραστικότητα και τον ετεροχρονισμό. Σταδιακά, θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε με απάντηση σε ερώτηση, ή με ψήφο σε ζωντανή εκπομπή, να επιλέγουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να δούμε την ώρα που θέλουμε να το δούμε, ακόμα και να προγραμματίζουμε τις αγορές μας.

Μία από τις διαδραστικές υπηρεσίες, που σύντομα θα ενεργοποιηθεί, είναι ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος (ΕPG).
Πρόκειται για μια εφαρμογή με σκοπό την παροχή πληροφοριών για το τηλεοπτικό πρόγραμμα του κάθε ψηφιακού καναλιού. Προσφέρει σύντομη περιγραφή του προγράμματος που παρακολουθεί ο τηλεθεατής (τίτλο, είδος εκπομπής, περίληψη, διάρκεια, συντελεστές), αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των επόμενων ωρών και ημερών. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφής, για εκπομπές που επιθυμεί να παρακολουθήσει ο τηλεθεατής σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως επίσης και ενεργοποίησης άλλων υπηρεσιών: υποτιτλισμού, περιορισμού πρόσβασης με βάση το περιεχόμενο εκπομπών, κ.λπ.

Εκπομπή σήματος

Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης του φάσματος των συχνοτήτων. Η ΕΡΤ, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες, εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη την ταυτόχρονη εκπομπή σήματος από τρία διαφορετικά σημεία, στην ίδια συχνότητα. Έτσι, στην Αττική, το σήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εκπέμπεται στο κανάλι 48 UHF, από τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Αίγινα. Με αυτούς τους τρεις πομπούς δεν εξασφαλίζεται μόνο η καλύτερη μετάδοση του σήματος στο λεκανοπέδιο, αλλά και η διάδοσή του σε μεγαλύτερη απόσταση. Το σήμα της επίγειας ψηφιακής εκπέμπεται σήμερα και από τον Χορτιάτη, στο κανάλι 56 UHF, καλύπτοντας την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και από το Πήλιο, στο κανάλι 53 UHF, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας.

Εκτιμάται ότι, από τον περασμένο Μάρτιο, το 65% του πληθυσμού της χώρας έχει τη δυνατότητα λήψης των πιλοτικών ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ, καθώς και του ΡΙΚ Sat. Με αφετηρία τους πρώτους μήνες του 2007, σταδιακά και κατά γεωγραφική περιφέρεια, θα τοποθετηθούν νέοι πομποί και αναμεταδότες σε αστικά κέντρα, ώστε να επεκταθεί το δίκτυο εκπομπής της ψηφιακής τηλεόρασης και να καλυφθεί όλη η επικράτεια.

No comments: