HELLAS TV & RADIO NEWS

Monday, September 14, 2009

H ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο!

Η Κύπρος θα έχει δύο ψηφιακά δίκτυα των πέντε πολυκαναλιών το καθένα το οποίο θα μπορεί να μεταδίδει έξι διαφορετικά προγράμματα. Το ένα δίκτυο θα δοθεί στο κρατικό ΡΙΚ με διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και το δεύτερο με πλειστηριασμό. Ο πλειστηριασμός για το δεύτερο πακέτο -το οποίο θα κερδίσει ένας ανάδοχος- θα προκηρυχτεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η Κυβέρνηση, με ένα χρόνο καθυστέρηση μετά τις αντιδράσεις των καναλαρχών το τέλος Σεπτεμβρίου 2008, επιβεβαιώνει την αρχική της απόφαση που έλαβε πέρσι για τη διανομή της ψηφιακής τηλεόρασης. Το ΡΙΚ θα μεταδίδει τα προγράμματά του και θα αυξήσει τις επιλογές που προσφέρει. Το δεύτερο πακέτο θα δοθεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και ο ανάδοχος, θα έχει υποχρέωση να προσφέρει κανάλια σε συγκεκριμένη τιμή που αρχικά θα καθοριστεί από τον Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα υπόλοιπα θα διατεθούν για νέα προγράμματα ή άλλες υπηρεσίες - όπως ίντερνετ, διαδραστική TV κτλ.

Η εισαγωγή της ψηφιακής τηλεόρασης θα αλλάξει σημαντικά και το τηλεοπτικό τοπίο στον τόπο, αφού είναι δυνατό η διεκδίκηση του δεύτερου δικτύου να γίνει και από μη υφιστάμενους σταθμούς. Ένας εκ των υποψηφίων αναμένεται να είναι η Cyta, την οποία έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει υφιστάμενοι καναλάρχες.

Ρυθμιστής - Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν έχουν ακόμα καθορίσει την τεχνολογία εκπομπών - αν θα είναι το mpg2 ή το mpg4. Oι καταναλωτές που δεν έχουν σύγχρονους τηλεοπτικούς δέκτες, δεν θα αλλάξουν τηλεοράσεις, αλλά πρέπει να αποκτήσουν αποκωδικοποιητή, ο οποίος στην περίπτωση του mpg2 στοιχίζει γύρω στα 20 ευρώ και του mpg4 λίγο περισσότερο.

Εκκρεμεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, θα ακυρώσει στο τέλος Ιουνίου 2011 τις άδειες όλων των αναλογικών καναλιών, ώστε η Κύπρος να περάσει από τον Ιούλιο αποκλειστικά σε ψηφιακές εκπομπές.

Του Πέτρου Θεοχαρίδη στον "Φ" της Τρίτης / satleo

No comments: